Klik op één van de onderstaande artikelen geschreven door œnologue Gerard Horstink en verdeeld in onderstaande categorieën:
Port is een versterkte wijn waarvan de gisting gestopt wordt door toevoeging van wijnalcohol op het moment dat zo’n 4 tot 5 vol % alcohol gevormd is. Hierdoor krijgt port een hoog totaal alcoholgehalte, 19 à 22 vol % en een hoog suikergehalte (80 tot 120 g/l, behalve bij droge (witte) port). Het hoge alcoholgehalte, maar ook de hogere restsuikergehaltes zorgen voor een conserverende werking, ook nadat de fles eenmaal geopend is.
Lees verderPort is een versterkte wijn waarvan de gisting gestopt wordt door toevoeging van wijnalcohol op het moment dat zo’n 4 tot 5 vol % alcohol gevormd is. Hierdoor krijgt port een hoog totaal alcoholgehalte, 19 à 22 vol % en een hoog suikergehalte (80 tot 120 g/l, behalve bij droge (witte) port). Het hoge alcoholgehalte, maar ook de hogere restsuikergehaltes zorgen voor een conserverende werking, ook nadat de fles eenmaal geopend is.
Lees verderJe zou er in eerste instantie misschien niet bij stilstaan, maar als je strikt vegetarisch of veganistisch wilt leven, moet je ook letten op welke wijn je wel en niet kunt drinken. Wijn mag dan een plantaardig product zijn, in het productieproces wordt soms gebruik gemaakt van dierlijke bestanddelen.
Lees verderRode wijn kun je alleen maken van blauwe druiven, want de kleurstoffen van rode wijn zitten in de schil van die druiven, maar (nog) niet in het sap. De gebruikelijke methode om kleurstoffen, maar ook tannine en geurstoffen, uit het schilletje te krijgen is de druiven te kneuzen en vrijwel altijd te ontstelen. Op die manier zullen tijdens het gistingsproces de kleurstoffen de gistende wijn rood kleuren.
Lees verderWanneer mag je een wijn een natuurwijn noemen? Daar zijn geen wettelijke criteria voor en daarom vroeg het Engelse wijntijdschrift Decanter diverse wijndeskundigen naar de eisen waaraan een natuurwijn (vin nature, natural wine) volgens hen moet voldoen. Zo ontstond een goed beeld van wat natuurwijn nou eigenlijk is.
Lees verderAl in de klassieke Oudheid wordt melding gemaakt van de wijnen uit de streek van Valpolicella. Schrijvers als Vergilius, Suetonius en Martialis spreken over ‘retico’ als een zoete, alcoholische wijn die prima aansloot bij de Romeinse voorkeur voor zoete en dikke smaken. In een document van Cassiodorus (480-583 AD) komt bovendien de term ‘acinatico’ voor wat verwijst naar de ‘retico’ wijn van de Romeinen en de hedendaagse recioto.
Lees verderPort is afkomstig van het bergachtige gebied rondom de Douro rivier in Noord-Portugal. De bodem is overwegend leisteenhoudend. Er zijn vele variëteiten druivenrassen aangeplant: 15 rode en 6 witte. De druiven worden zeer rijp geoogst, maar niet ingedroogd. De vinificatie wordt getypeerd door een gedeeltelijke gisting die relatief lang duurt.
Lees verderWaarom is de ene rode wijn diep van kleur en de ander juist heel licht? En waarom smaakt de ene rode wijn stevig en zelfs een beetje drogend, terwijl een andere veel soepeler en zachter is? Dat heeft alles te maken met de macération, ofwel de tijdsduur dat schillen en pitten van blauwe druiven meegisten en inweken tijdens en na de alcoholische gisting.
Lees verderGewoonlijk wordt het eikenhouten vat alleen met rode wijn in verband gebracht. Witte wijnen vergisten vrijwel altijd op roestvrijstalen of betonnen tanks en blijven daar ook totdat ze gebotteld worden. De reden is dat witte wijn en eikenhout meestal niet goed samengaan.
Lees verderHet eikenhouten vat dient al eeuwenlang de wijn, in eerste instantie als transportmiddel, maar vervolgens ook als opslag. Al snel bleek dat wijn opgeslagen in houten vaten met het verstrijken van de tijd vaak aan kwaliteit won met meer verfijning in de geur en - voor rode wijn - een zachtere smaakstructuur.
Lees verderHout speelt een belangrijke rol bij de wijnbereiding. Gedurende twintig eeuwen zijn houten vaten in gebruik om wijn in op te slaan en te vervoeren, maar ook, en dat is meer recentelijk, vanwege de opvallende verbetering aan geur en smaak. Vele houtsoorten zijn uitgeprobeerd om vaten van te maken: acacia, beuken, moerbezie en kastanje.
Lees verderRosé wordt gemaakt van blauwe druiven, waaraan soms witte druiven mogen worden toegevoegd. Rosé is zeker géén mengsel van rode en witte wijn*. Om die rosé kleur uit blauwe druiven te krijgen zijn verschillende methoden mogelijk. Veel hangt af van het druivenras én de streek waar de druiven groeien.
Lees verderEr is veel over te doen geweest, het voornemen van “Brussel” dat rosé gemaakt kan worden door witte en rode wijn te mengen. Vooral kwaliteitsproducenten uit (het zuiden van) Frankrijk verzetten zich hevig tegen deze, in hun ogen, banale methode die geen recht doet aan de hoge kwaliteit die rosé kan hebben.
Lees verderIn de serie Wijnweetjes worden zaken besproken die je vaak leest of hoort, maar waarvan je altijd al het fijne had willen weten. Ditmaal "Bâtonnage", ofwel het rondhusselen van gist in een vat witte wijn.
Lees verderDe transformatie van druiven en most (geperst druivensap) in wijn, ofwel vinificatie, is voor zowel witte als rode wijn een complex proces waarbij het vakmanschap van de wijnmaker een cruciale rol speelt. Michel Gassier is een autoriteit op dit gebied.
Lees verderHet zal wellicht de meeste wijnliefhebbers niet gauw overkomen, maar toch: de mooie fles gaat niet in een avond leeg, Wat te doen? Meestal wordt de kurk teruggeplaatst of de aanwezige lucht met een vacuümpompje weggezogen.
Lees verderOnderzoekers van de stichting Edmund Mach in San Michele all’Adige hebben 400 flessen sangiovese gedurende twee jaar opgeslagen. De helft daarvan op keldertemperatuur (15 à 17 graden) en de andere helft op huiskamertemperatuur (20 à 27 graden).
Lees verderBij zomerse temperaturen vragen veel wijnliefhebbers zich af of je rode wijnen zomaar kunt koelen. Dat is zeker mogelijk maar je moet een paar zaken in de gaten houden.
Lees verderPre-phylloxera verwijst naar wijnstokken die geplant zijn voordat de druifluis, phylloxera, eind 19e eeuw grote schade in Europa aan wijnstokken toebracht met als gevolg productieverlies en sterfte. De luis tast het wortelsysteem van de wijnstok aan. De remedie is het enten van de (Europese) druivenrassen op resistente Amerikaanse wijnstokken.
Lees verderWat is de beste methode om druiven te oogsten, met de hand of met de machine? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. De inrichting van de wijngaard, het rijpingsproces van de druif, de weersomstandigheden tijdens de rijpingsperiode en de beschikbaarheid van mens en materieel bepalen uiteindelijk wat de beste optie is.
Lees verderKwaliteitsverschil begint met de druif. De ligging van de wijngaard, inval van zonlicht, het bodemtype en de weersomstandigheden zijn belangrijke factoren waar de wijnboer niet direct vat op heeft. Hij heeft wel invloed op de keuze van druivenrassen, de wijze van aanplant, de snoeiwijze en daarmee het rendement.
Lees verderDe Bordeaux wijnstreek, le Bordelais, is geheel gelegen in het departement Gironde, dat op zijn beurt weer gelegen is in Aquitanië (l’Aquitaine), een van de 22 administratieve regio’s van Frankrijk. Met meer dan 134.000 hectare wijngaard geclassificeerd als Appellation d’Origine Protégée (AOP) is l’Aquitaine in oppervlakte de belangrijkste wijnregio in Frankrijk, waarvan de Bordeaux wijnstreek met meer dan 115.000 hectaren het leeuwendeel voor zijn rekening neemt.
Lees verderAls een product biologisch is kan het niet meer stuk. Dat is wel het idee dat de consument bekruipt als hij alle promotie en reclame omtrent biologische producten om zich heen hoort en ziet. Wijn kan sinds 2012 ook biologisch zijn. Maar daar is een heel traject aan vooraf gegaan.
Lees verderHet is een onweerlegbare waarheid: van slechte druiven kun je geen goede wijn maken. Dus de eerste eis van de moderne wijnmaker is over geschikte, rijpe en gezonde druiven te beschikken. Met dit ‘materiaal’ kan hij of zij de stijl van de uiteindelijke wijn behoorlijk beïnvloeden.
Lees verderHet verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) stuurt onder andere aan op een hoog niveau van consumentenbescherming, met name op het gebied van de bescherming van de gezondheid. EU-Verordening 1169/2011 verplicht met name de vermelding van potentiële allergenen die bij de wijnbereiding in de wijn terecht kunnen komen.
Lees verderDe geur van wijn - het aroma of bouquet - is een van zijn aantrekkelijkste eigenschappen. Het bijzondere is dat wijn naar zóveel meer kan ruiken dan naar verse druiven alleen. Wijnaroma’s zijn heel divers en kunnen enorm complex zijn. Hierbij geldt dat het geheel groter is dan de som der delen.
Lees verderDe kleur van een jonge rode wijn wordt voornamelijk bepaald door de kleurstoffen uit de schil van de blauwe druif. Deze groep kleurstoffen, anthocyanen genoemd, behoren tot dezelfde familie van polyfenolen waar ook tannine toe behoort.
Lees verderWat is tannine? Simpelweg de verzamelnaam voor een hele reeks stoffen die een belangrijke bijdrage aan het uiterlijk en de smaak van rode wijn geven. Een scheikundige spreekt van polyfenolen wat complexe verbindingen zijn die bestaan uit vele onderling geschakelde fenolgroepen.
Lees verderHet lijkt gevaarlijk en verontrustend, maar zo is het niet. Het is juist het tegenovergestelde, het is een teken van een wijn die zo natuurlijk mogelijk gemaakt is, zonder ingrijpende filtratie- en koelingstechnieken. Want wat op stukjes glas lijkt in een wijnfles of uitgeschonken in een glas is niets anders dan wijnsteen, kristalletjes met een lichtzure of neutrale smaak die ontstaan bij de rijping van wijn en bij lage temperaturen.
Lees verderChampagne, Crémant, Cava, het zijn allemaal wijnen die koolzuur bevatten en uitgeschonken in het glas een permanente stroom koolzuurgas belletjes laten zien. In ‘stille’ wijnen, dus zonder koolzuurgas, is dit niet de bedoeling. Toch kan er wel eens een licht pareltje te zien zijn.
Lees verderGelukkig komt het maar zelden meer voor, maar een wijn kan omslaan in azijn. Uiteindelijk is dat ook de natuurlijke bestemming van wijn als de wijnmaker geen conserverende maatregelen treft en de wijn in een open kuip aan zijn lot overlaat.
Lees verderDe geur van vers gesneden champignons, de gewone witte, is simpelweg een schimmelgeur. Een nat en vochtig herfstbos ruikt ook zo, gewoon door de schimmels die zich daar ontwikkelen. Maar ook druiven kunnen beschimmelen, zeker wanneer de luchtvochtigheid hoog is. In bijzondere gevallen kan dat positief uitpakken.
Lees verderLucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen. Dat reductieve aroma doet denken aan geuren van eieren, dierlijke geuren en in het ergste geval zelfs rotte eieren. In dat laatste geval is de wijn bedorven.
Lees verderAllereerst, wat is oxidatie? Als een stof met lucht in aanraking komt kan die stof oxideren. In lucht zit immers zuurstof en dat is een krachtige oxidant, zo dat heet. Roest is een mooi voorbeeld van oxidatie van ijzer, maar ook wijn kan door invloed van lucht (zuurstof dus) oxideren.
Lees verderBijna alle of eigenlijk alle wijn bevat sulfiet. Sulfiet staat voor de stof zwaveldioxide en dat is een conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een wijn niet voortijdig veroudert (oxideert) en dat micro-organismen zoals gisten en bacteriën, die altijd in wijn aanwezig zijn, niet meer actief zijn.
Lees verderHet blijft een dingetje: schrijf je de naam van een wijn nou met een hoofdletter of niet? Wij hebben het de afgelopen jaren keurig volgens de geldende taalregels gedaan: de naam van de wijnsoort met een kleine letter.
Lees verder'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op.
Lees verderTer bescherming van de gezondheid van consumenten heeft het Europees Parlement en De Raad bepaald dat door middel van etikettering van levensmiddelen de consument de nodige inlichtingen krijgt omtrent de ingrediënten in die levensmiddelen.
Lees verderDe traditionele afsluiting van een wijnfles, de natuurkurk, heeft het afgelopen decennium flink concurrentie gekregen: schroefdoppen, kunststofmateriaal in kurkvorm en zelfs glazen stoppen. De beleving van de consument, zowel thuis als in een restaurant, speelt een belangrijke rol.
Lees verderDe meeste droge witte wijn is bedoeld om op relatief korte termijn gedronken te worden. Het frisse en fruitige arom van jonge wijn is doorgaans niet lang houdbaar. Eén tot twee jaar na de oogst consumeren is een veilige vuistregel voor verreweg de meeste wijnen om niet voor onaangename verrassingen te komen staan.
Lees verderMediterrane wijnstreken zoals de Languedoc-Roussillon ondervinden de effecten van global warming. Was de gemiddelde zomertemperatuur (april tot en met september) rondom Montpellier over de periode 1961-1990 nog 18,9°C, over 1979-2009 is dat met een graad toegenomen tot 19,9°C.
Lees verder