• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


B

Brut

Smaakcategorie voor droge mousserende wijnen met minder dan 12 gram restsuiker per liter.


Brettanomyces

Niet-gecultiveerde gistsoort die met name rode wijn kan besmetten en dan bepaalde aroma’s en smaken oplevert


Botrytis cinerea

Een schimmel


Bordeauxdruiven

In de grote wijnregio Bordeaux worden maar heel weinig wijnen van één druivenras gemaakt


Body

Het gewicht van een wijn in de mond


Blend

Mengsel (Frans: assemblage) van wijnen van verschillende druivenrassen. Het idee erachter is dat de uiteindelijke wijn daardoor interessanter en beter wordt: de verschillende druivenrassen dragen elk iets essentieels bij aan de wijn.


Blanc de noirs

Mousserende of stille witte wijn die gemaakt is van blauwe druiven – het sap daarvan is kleurloos


Blanc de blancs

Een (meestal) mousserende wijn die helemaal gemaakt is van witte druiven


Bladerdekbeheer

Het onderhoud van de loofwand van een druivenstok.


Biologische wijnbouw

Druiventeelt waarbij geen synthetisch geproduceerde meststoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden en ook geen genetisch gemodificeerd plantmateriaal. Ziektes worden zoveel mogelijk voorkomen door goed wijngaardbeheer


Biologische wijn

In de EU: wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven


Biologisch-dynamische wijnbouw

Druiventeelt die gebaseerd is op het gedachtengoed van Rudolf Steiner. Biodynamie gaat uit van een samenhang tussen mens


Bezinksel

Kleine vaste deeltjes in een wijn


Beton

Een aantal producenten – onder wie toppers als Pétrus in Pomerol – keert voor zijn kuipen of tanks terug naar een materiaal dat voor de opkomst van roestvrij staal veel gebruikt werd: beton. Beton is goedkoop


Bereich

Officiële Duitse term voor Duitse wijngebieden


Beerenauslese

Een zoete wijn uit Duitsland of Oostenrijk. De wijn mag deze titel alleen dragen als hij aan wettelijke voorschriften voldoet: de druivenmost moet een bepaalde zoetheidsgraad hebben


Bâtonnage

Het doorroeren van de lie: het bezinksel van dode gistcellen en andere vaste deeltjes onder in een vat wijn.


Barrique

Eikenhouten vat met een inhoud van 225 liter


Bag-in-box

Een moderne verpakking van wijn: een plastic zak die in een kartonnen doos hangt