• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


C

Cuvée

Brede term met veel betekenissen. Verwijst in het algemeen naar ‘een partij wijn’ en wordt op etiketten vaak gebruikt in de betekenis van ‘een specifieke


Cru classé

Een wijngaard


Cru bourgeois

Aanduiding voor een wijngoed in de Franse Médoc van een zekere kwaliteit


Cru

Franse term (het voltooid deelwoord van croître


Crémant

Franse benaming voor mousserende kwaliteitswijnen die buiten de Champagne gemaakt worden


Côte

Frans woord voor ‘helling’ of heuvel – waarop vaak wijngaarden te vinden zijn.


Cordon

Manier om wijnstokken te geleiden. Vanuit de stam laat de wijnboer één of twee permanente zijtakken groeien (in het Frans en Engels cordon genoemd)


Cool climate

Letterlijk: koel klimaat. Verwijst naar wijngebieden met een klimaat dat (echt of relatief) koel is voor wijnbouw. De term wordt vaak gebruikt om de tegenstelling aan te geven met een klimaat dat te warm is voor de teelt van specifieke druivenrassen.


Concentratie

Proefterm die aangeeft dat de wijn in kwestie een intense smaak heeft


Complexiteit

Een wijn heeft complexiteit wanneer hij veel verschillende aroma’s en smaken heeft die samen een gelaagd


Colheita

Portugees voor ‘oogst’ of ‘oogstjaar’. Verwijst daarnaast naar madera of port uit één oogstjaar


Clos

Franse term (met name in de Bourgogne gebruikt) voor een omheinde wijngaard.


Climat

Franse term (met name in de Bourgogne gebruikt) voor een wijngaard die getypeerd wordt door specifieke geografische en klimaatkenmerken.


Classic

In Duitsland gebruikte term die een bepaalde wijnkwaliteit aanduidt. Het gaat om kwaliteitswijnen van klassieke druivenrassen die harmonieus en droog smaken en met veel gerechten te combineren zijn.


Charmatmethode

Methode om mousserende wijn in bulk te maken


Chaptaliseren

Toevoegen van suiker aan de most (druivenpulp) voor of tijdens de vergisting


Champagne (wijn)

Champagne is een mousserende wijn die alleen in de Champagne gemaakt mag worden.


Champagne (streek)

De Champagne is een wijngebied in Noordoost-Frankrijk


Cépage

Frans voor druivenras. Zie ook monocépage.


Cava

Spaanse mousserende wijn uit de DO Cava (die verschillende wijngebieden in voornamelijk Catalonië omspant)


Capsule

Gekleurd omhulsel om de nek van een wijnfles


Cap classique

In Zuid-Afrika gebruikte aanduiding voor een bepaalde methode om mousserende wijn te maken: de klassieke methode of méthode traditionnelle