• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


D

Druivensoort

Druiven horen tot een bepaald druivenras en de wijnstokken waaraan ze groeien


Druivenras

Druiven zijn de vruchten van de druivenplant of wijnstok.


Druifluis

Schadelijk insect (Latijnse naam: Phylloxera vastatrix) dat ongeveer halverwege de negentiende eeuw vanuit Noord-Amerika in Europa belandde en daar ongekend grote schade aanrichtte in de wijngaarden. De luis was (en is) met name dol op de wortels van druivenstokken van de in Europa gangbare soort Vitis vinifera


Droog

Nederlandse term voor droge wijn


Doux

Franse term voor zoete wijn die 50 gram of meer restsuiker per liter bevat.


Dosage

Wijn of mix van wijn en suiker die aan traditioneel gemaakte mousserende wijnen wordt toegevoegd voor de kurk op de fles gaat. Bij het verwijderen van de gistprop uit de flessenhals (zie dégorgement) gaat altijd een beetje wijn verloren. Dat wordt aangevuld met de dosage. De dosage bepaalt ook hoe droog of zoet de wijn smaakt: hoe meer suiker de dosage bevat


DOCG

Afkorting voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Italiaanse benaming voor een afgebakend wijngebied waar de producenten en hun wijnen aan strengere kwaliteitseisen moeten voldoen dan bij de ‘gewone’ DOC.


DOCa

Afkorting voor Denominación de Origen Calificada. Spaanse benaming voor een afgebakend wijngebied waar de producenten en hun wijnen aan striktere kwaliteitseisen moeten voldoen dan bij de ‘gewone’ DO. De wijnen worden streng gecontroleerd.


DOC

Afkorting voor Denominazione di Origine Controllata


DO

Afkorting voor Denominación de Origen


Demi-sec

Franse term voor halfdroge wijn die tot 12 à 18 gram restsuiker per liter bevat (de precieze hoeveelheid suiker hangt af van het zuurgehalte van de wijn).


Dégorgement

Het verwijderen van het bezinksel uit de flessenhals van een fles champagne of andere op traditionele wijze gemaakte mousserende wijn. Dat gebeurt na de tweede vergisting en rijping op fles.


Decanteren

Wijn voorzichtig uit een fles in een karaf schenken


DAC

Afkorting van Districtus Austria Controllatus