• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


E

Extractie

Extractie betekent dat er tijdens het wijnmaakproces kleurstoffen


Extra sec

Smaakcategorie voor droge mousserende wijnen met 12 tot 17 gram restsuiker per liter. Wordt ook wel extra dry genoemd.


Extra brut

Smaakcategorie voor droge mousserende wijnen met 0 tot 6 gram restsuiker per liter.


Etiket

Behalve dat de wijnproducent zijn creativiteit kan uitleven op het etiket


Enten

Een heel oude techniek waarmee planten vermeerderd en veredeld worden. Een stekje van de ene plant (de ent) wordt bevestigd aan een andere plant. In de wijnwereld gaat het vooral om het enten van de ene druivensoort op de andere (zie druifluis).


En primeur

Term uit de Franse wijnhandel


Eiswein

Duitse zoete wijn die gemaakt wordt van aan de wijnstok bevroren druiven.


Einzellage

Duitse term voor een afzonderlijke wijngaard. De naam van zo’n wijngaard mag vanaf een bepaald kwaliteitsniveau (Qualitätswein) op de fles vermeld worden


Eiken(hout)

Vaten om wijn te op te slaan en/of te laten rijpen