• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


L

Löss

Leemsoort met vaak gelige kleur


Liquoreux

Franse term voor zeer zoete en edelzoete wijnen. Die laatste worden gemaakt van door botrytis aangetaste druiven.


Liqueur de tirage

Franse term voor het mengsel van gist en suiker dat bij de productie van champagne aan de stille basiswijn wordt toegevoegd


Liqueur d’expédition

Andere term voor dosage


Lieu dit

Franse term voor bepaalde wijngaarden of wijngaardpercelen


Lie

Franse term voor gistbezinksel.


Leisteen

Gesteente met een blauwgrijze kleur en een schilferige structuur


Late harvest

Letterlijk: late oogst


Lange snoei

De hoofdvormen van het snoeien van wijnstokken zijn de korte snoei en de lange snoei. Bij de lange snoei laat de wijnboer een langere tak groeien vanuit de stam of een korte zijarm van de wijnstok. Aan die tak blijven vijf tot vijftien knoppen zitten. Deze snoeiwijze wordt meestal gecombineerd met de geleidingswijze guyot.


Lage

Duitse term voor een specifieke wijngaard. Meestal gebruikt in combinaties als Erste Lage