• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


M

Mousserende wijn

Sprankelende wijn


Mostverrijking

Het verbeteren van de most door toevoeging van suiker (zie chaptaliseren) of door een deel van het vocht weg te laten lopen


Mostgewicht

Maat voor het soortelijk gewicht van de most


Most

Most is het mengsel van druivensap


Monocépage

Cépage is het Franse woord voor druivenras


Mondgevoel

Met ‘mondgevoel’ wordt het gewicht


Moelleux

Franse term voor halfzoete wijn


Millésime

Franse term voor (met name) een champagne die gemaakt is van wijnen uit een specifiek oogstjaar en dus niet


Microklimaat

Het klimaat van een afgebakend en heel klein gebiedje van maximaal een paar meter


Microbullage

Franse term voor micro-oxidatie.


Micro-oxidatie

Wijnmaaktechniek die begin jaren negentig in Frankrijk werd uitgevonden


Méthode traditionnelle

Franse term voor de traditionele methode voor het maken van mousserende wijn. Die houdt in dat de basiswijn een tweede vergisting op fles ondergaat


Melkzuur

melkzuur is een bijproduct van de alcoholische vergisting en is dus in elke wijn aanwezig


Meeldauw (vals en echt)

Meeldauw is een schimmelziekte die bij bepaalde weersomstandigheden – vooral bij koel


Malolactische omzetting

Proces in jonge wijn dat tijdens of na de alcoholische vergisting plaatsvindt. Meestal (maar ten onrechte) aangeduid als malolactische vergisting en vaak afgekort als mlf of malo. Melkzuurbacteriën zetten scherp smakend appelzuur om in het zachtere melkzuur.


Macération préfermentaire

Franse term voor het inweken van de druiven voorafgaand aan de vergisting. (Zie inweking)


Macération carbonique

Franse term voor wijnmaakmethode voor rode wijn