• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


O

Oxidatief aroma

Een meestal negatief bedoelde proefterm


Oxidatie

Als de most en later de wijn in aanraking komt met zuurstof


Oversteken

Een procedure waarbij wijn uit een vat of tank wordt geheveld met achterlating van het bezinksel


Oude wijnstokken

Het is niet wettelijk vastgelegd


Ortswein

Duitse term voor een ‘dorpswijn’ die een treetje hoger op de kwaliteitsladder staat dan de basiswijn


Oogstjaar

Het jaar waarin de druiven voor een bepaalde wijn geoogst zijn. De weersomstandigheden gedurende dat jaar hebben invloed op de kwaliteit van de druiven en dus ook van de wijn.


Oogst

De druivenopbrengst van een wijngaard


Ontstelen

Het verwijderen van de steeltjes – die veel tannine bevatten – van de druiven voorafgaand aan het persen. Voor witte wijn worden de druiven eigenlijk altijd ontsteeld


Ontbladeren

Het verwijderen van bladeren aan de wijnstok


Oenoloog

Iemand die oenologie gestudeerd heeft: de wetenschap van de wijnbouw en het wijn maken.