• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


S

Sur lie

Lie is het Franse woord voor het bezinksel van dode gistcellen in een wijn. Sur lie wil zeggen dat een – doorgaans witte – wijn gedurende een bepaalde periode samen met dat bezinksel rijpt (wat de wijn een vollere


Supérieur

Kwaliteitsaanduiding die wijnen uit de AOC Bordeaux aan hun naam mogen toevoegen als de wijn meer concentratie heeft dan standaard en van een betere kwaliteit druiven gemaakt is. In Graves wordt de term gebruikt voor zoete wijnen.


Super Tuscan

Geuzennaam die in de jaren zeventig ontstond voor wijnen uit Toscane van producenten die wilden experimenteren met voor de streek nieuwe druivenrassen en wijnmaakmethodes


Sulfiet

Ander woord voor zwaveldioxide


Strak mondgevoel

Omschrijving van het drogende


Stille wijn

Een niet-mousserende wijn.


Spumante

Italiaanse term voor mousserende wijn. Mag alleen gebruikt worden op het etiket van wijnen die volgens de traditionele methode (met een tweede gisting op fles) of de tankmethode (met een tweede gisting op tank) gemaakt zijn


Spätlese

Term uit het Duitse (en Oostenrijkse) wijnclassificatiesysteem waarmee de zoetheid van een wijn beschreven wordt


Solera

Systeem waarin sherry gerijpt wordt. Het bestaat uit rijen op elkaar gestapelde vaten. Uit de onderste rij wordt wijn afgetapt om te bottelen


Snoeiwijzen

Verschillende manieren waarop druivenplanten in vorm gesnoeid worden. Snoeien is noodzakelijk om de groei van de plant in te perken


Smaak

De samenhang van gewaarwordingen die een wijn in de mond oplevert. De smaak wordt in de eerste plaats bepaald door de hoeveelheid zoet


Single vineyard wine

Engelse term voor wijn die gemaakt is van druiven uit één wijngaard.


Single variety wine

Engelse term voor wijnen de van één druivenras gemaakt zijn.


Sherry

Versterkte wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera in Zuid-Spanje. De basiswijn wordt van de druif palomino fino gemaakt en in twee categorieën verdeeld. Van de verfijndere wijnen wordt sherry van het type fino


Semi-seco

Spaanse term voor halfzoete mousserende wijnen


Sélection de grains nobles

Wijncategorie in de Elzas voor zeer zoete wijnen gemaakt van door edele rot (zie botrytis) aangetaste druiven.


Sekt

Duitse of Oostenrijkse mousserende wijn. In Duitsland geeft de term Deutscher Sekt een wijn van betere kwaliteit aan.


Secundaire aroma’s

Geuren in een wijn die na de vergisting ontstaan


Second vin

Term voor de ‘tweede’ wijn van beroemde châteaux in de Bordeaux


Sec

Franse term om aan te geven dat een wijn droog is en dus nauwelijks restsuiker bevat (0 tot 4 gram suiker per liter). Bij mousserende wijn ligt het iets anders: daar verwijst de term sec naar wijnen met 17 tot 32 gram restsuiker per liter.


Schroefdop

Dop om wijnflessen mee af te sluiten


Schilweking

Fase in het productieproces van witte wijn waarbij de wijnmaker de gekneusde druiven voor ze geperst en vergist worden 4 tot ongeveer 48 uur laat staan