Artikel DVHN
Jos Beeres Wijnkoperij is terug in de stad Groningen. De onderneming die in 2014 verhuisde naar Noordbroek, lijkt in niets meer op de klassieke wijnwinkel die tot dat jaar in de Oude Boteringestraat was gevestigd. Vanuit een bescheiden kantoor aan de Skagerrak leidt een handjevol medewerkers de online verkoop van meer dan een miljoen flessen wijn per jaar in goede banen.
Eigenaar Wietze Snaak (40), geboren in Kommerzijl, is ook verhuisd. De ondernemer, al jaren bekend als de wijnkenner- en verkoper uit het tv-programma Business Class van onroerend goed magnaat Harry Mens, verruilde Noordbroek als woonplaats voor Noordwijk Binnen. ,,Er is veel gebeurd, maar het gaat nu heel erg goed”, zegt hij.
Snaaks verhaal over de recente geschiedenis van zijn bedrijf, opgericht in 1879, is ook een persoonlijk verhaal. ,,Sommige mensen zeggen: Ik hou zaken en privé gescheiden. Bij mij ligt dat anders. Ze vormen samen mijn leven.”
Beide kwamen ook samen in de zo genoemde Beereshoeve in Noordbroek. Naast de wijnhandel, een bed and breakfast, een keuken waar workshops werden gehouden en een wijnwinkel vond ook het gezin Snaak er onderdak. ,,Het was een miniparadijsje”, aldus de wijnhandelaar. ,,Het hoogtepunt dat ik er heb beleefd, was het culinair evenement Lekker Noordbroek dat ik er in 2018 hield. Er kwamen zevenduizend mensen op af. Ik ging uit mijn dak van geluk.”
Hij leidde het bedrijf met zijn echtgenote Anouschka, met wie hij dochter Emma en zoon Philein heeft. Het paar ging vorig jaar uit elkaar. De wijnhandelaar: ,,Wij hadden altijd alles samen gedaan. Ik liep na die tijd in de tuin met mijn hond Vino en dacht:Ik moet het anders gaan aanpakken. Ik kan onmogelijk doorgaan met ontbijtjes serveren en kookworkshops geven.’’
Hij nam de bedrijfsvoering ook anderszins onder de loep. ,,Onze voorraad stond altijd in een warehouse bij Bouw Logistic Services in Nijkerk. Bestelde wijnen kwamen vandaar naar Noordbroek, vanwaar wij ze naar de klant stuurden. Ik dacht: Waarom zou ik al die flessen hiernaartoe blijven slepen? Ik ga de hele bezorging automatiseren.’’
Aldus geschiedde. De wijnhandelaar vertelde een tiental medewerkers dat er in de nieuwe constellatie geen werk meer voor hen was. Snaak: ,,Ze hebben gelukkig allemaal weer een goede baan gevonden.”
De wijnhandel, met een resterend personeelsbestand van vier fte’s, geeft nu vanuit het Groningse kantoor de bestellingen door aan Bouw die de verzending verzorgt. ,,Voor 6 uur besteld, morgen in huis.”
Wietze Snaak is al 23 jaar verbonden aan de wijnhandel. Hij trad er in 1997 in dienst als jongste bediende toen de derde generatie van de familie Beeres de wijnhandel nog bezat. In 2007 nam hij het bedrijf met zijn toenmalige echtgenote over. Beiden kwamen al gauw tot het inzicht dat het bedrijf alleen toekomst zou hebben met verkoop online. Daarom begonnen ze een webshop. Snaak besloot voor een fors bedrag zendtijd in Business Class te kopen om zijn wijn aan te prijzen.
Dat bleek een lucratieve manier om de verkoop te stuwen. Al jaren laat Snaak wekelijks in de rubriek ‘De wijn van de week’ Harry Mens een van zijn wijnen proeven, die ze zonder uitzondering als ’lekker’ beoordeelt. Het echtpaar maakte in 2014 de stap naar Noordbroek, waar het vroegere onderkomen van de dienst gemeentewerken werd omgedoopt tot de Beereshoeve.
Snaak nam na de echtscheiding de aandelen van zijn ex-echtgenote en vroegere schoonmoeder over. Hij bood met succes de Beereshoeve te koop aan bij zijn buurman, aardbeien- en aspergekweker Huib Meinardi. Het gebouw biedt nu onderdak aan de speciaalzaak van Meinardi en een wijnwinkel van Beeres. ,,Dat is een geweldig succes. De mensen komen van heinde en ver. Ze kopen bij Meinardi groenten, taartjes en chocolade en pakken dan nog een doos wijn van Beeres mee.”
De geautomatiseerde verzending van de wijn vanuit het centrale magazijn in Nijkerk begon op 16 maart. Snaak: ,,Dat was de dag Mark Rutte de lockdown bekendmaakte. Ik dacht: Wat nu? Kennelijk dachten alle mensen: Als we thuis moeten blijven, drinken we maar een lekker wijntje. Ongelooflijk hoe veel bestellingen we kregen. Zo’n hoeveelheid hadden we in Noordbroek nooit kunnen afhandelen.”
Met de verkoop van de Beereshoeve verloor hij ook zijn woonhuis. Dat hij tijdelijk onderdak vond in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee, is wat minder vreemd dan het lijkt. Business Class wordt altijd op zaterdag opgenomen in het nabij gelegen Hotel Van Oranje.
Snaak: ,,Ik ging vaak al op vrijdag naar Noordwijk om ook even lekker aan het strand te wandelen; de kop leeg te maken. Dan sliep ik in Huis ter Duin. Toen ik zonder woning zat, vroeg de directie van het hotel, de familie Noorlander: ‘Waarom neem je niet voorlopig een kamer in het hotel?’ Ik ben er een half jaar gebleven. Ik heb nu een appartement in Noordwijk Binnen, op loopafstand van waar Harry woont. Ik voel me hier heel goed. Ik heb twee keer per week video-overleg met mijn medewerkers. En ik kom nog regelmatig in Groningen en Noordbroek.”
De zaken gaan crescendo. ,,Ik heb het veel rustiger nu de verzending is geautomatiseerd. Ik heb nu veel meer tijd voor andere dingen. Ik heb ook nog nooit zo’n kalme aanloop naar Kerstmis gehad. Ik heb nog geen uur overgewerkt. Terwijl de verkoop loopt als een trein. Die bedraagt het dubbele van vorig jaar. De omzet? Dat zeg ik niet. Maar om je een idee te geven: ik verkoop meer dan een miljoen flessen per jaar. De meeste kosten 5 tot 10 euro per stuk.”
Hij verklaart het succes door zijn frequente verschijning op tv, waardoor de webwinkel een gezicht heeft. Ook een optreden in het tv programma Voetbal Inside, waarin René van der Gijp regelmatig de draak stak met zijn wijnrubriek in Business Class, droeg alleen maar bij aan zijn bekendheid en omzet.
Snaak: ,,Mensen willen een benaderbare en aaibare persoon zien. Vorig jaar hadden we in Huis ter Duin een proeverij. Harry Mens zei: ,Zorg dat alle bezoekers een handje van je krijgen’. Ik ben in mijn mooiste pak bij de deur gaan staan en heb alle duizend aanwezige klanten persoonlijk welkom geheten. Ze wilden met me op de foto, een praatje maken over hun favoriete wijn – dat vonden ze zo mooi.”
Wat niet onvermeld mag blijven, is het feest dat Snaak in juli in Huis ter Duin hield vanwege zijn 40-ste verjaardag. ,,Ik had zo’n honderd mensen uitgenodigd. Mijn ouders, neefjes, kinderen, mijn vriendin Sianne met haar zoontje, oud-medewerkers – ze waren er allemaal.”
Een tikje beducht is Snaak om de ‘celebrities’ op zijn gastenlijst te vermelden, die hij in de kringen rond Mens en het hotel heeft leren kennen. Om er een paar te noemen: presentatrice Myrna Goossen, paragnoste Liesbeth van Dijk, het inmiddels gebrouilleerde presentatieduo Frank en Rogier, Gerard Joling en Justine Pelmelay.
Tussen dat soort beroemdheden figureert hij ook regelmatig in Stan Huygens Journaal, de societyrubriek van De Telegraaf. Snaak: ,,Het is natuurlijk leuk dat ik in de positie ben interessante personen te ontmoeten. Maar alle mensen zijn me even dierbaar. Mien van drie hoog achter bestelt ook mijn wijn.”
Een bijzonder moment tijdens het feest brak aan toen de hoteldirectie Snaak meetroonde naar kamer 251, waar hij een half jaar verbleef. ,,Daar onthulden ze de nieuwe naam van de kamer: Koamer Wietze Snaak. Ze hebben wel tien keer gecheckt of dat goed Gronings was. Het is een prachtig eerbetoon aan Groningen en aan mij. Als ik eraan terugdenk, word ik er weer emotioneel van.”
De wijnhandelaar was niet de eerste gast naar wie een kamer in het hotel werd vernoemd. Rik Felderhof, Louis van Gaal, Dick Advocaat en Bert van Marwijk gingen hem voor.
Snaak: ,,Is het niet mooi om als Groninger in zo’n rijtje te staan?”
Wietze Snaak ook op SBS6
Wietze Snaak is vanaf januari in nog een tv-programma te zien: De grote tuinverbouwing dat SBS6 op zaterdag uitzendt. In gesprek met kok Jeremy Vermolen, gaat hij wijnadviezen geven. Afgelopen woensdag werd de samenwerking met producent Stokvis Content bezegeld. ,,Ik ben er heel blij mee”, zegt Snaak De wijnhandelaar is ook columnist van het lifestylemagazine Villla d’Arte. Hij werkt bovendien aan een autobiografie met de naam Kamer 251 die volgend jaar verschijnt. Daarvoor praat hij wekelijks met een ‘ghostwriter’ die zijn relaas noteert. Wietze Snaak heft het glas met Harry Mens. Hij is jaren als wijnkenner te gast in het tv-programma Business Class van de onroerendgoedmagnaat.
Wietze Snaak bij de naar hem vernoemde ‘koamer’ in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.
