Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:
Azijnzuur
Een zuur dat voor een belangrijk deel de geur en smaak van azijn bepaalt. In wijn kan dit zuur onder andere tijdens de vergisting gevormd worden door bepaalde bacteriën en gisten en de wijn een zure
AVA
Afkorting van American Viticultural Area. Soort Amerikaanse appellation – een afgebakend wijnbouwgebied – gebaseerd op geografie
Auslese
Categorie in het Duitse wijnclassificatiesysteem waarmee de zoetheid van een wijn aangegeven wordt. De druiven voor een Auslese worden pas geoogst als ze een bepaalde (vereiste) hoeveelheid suiker ontwikkeld hebben.
Aroma van herkomst
De plek waar de druiven groeien kan ook bijdragen aan de vorming van bepaalde aroma’s. Beroemd is de geur van garrigue (wilde kruiden) in wijnen uit de Languedoc
Aroma van de gisting
Het vergistingsproces voegt aroma’s toe aan de wijn. Tijdens de gisting worden nieuwe aromastoffen gevormd of worden aromastoffen die al in de druif aanwezig waren geactiveerd. Ananas en appel zijn voorbeelden van geuren die als gevolg van het vergistingsproces ontstaan. Botergeur komt van de malolactische omzetting.
Appelzuur
Appelzuur komt van nature voor in druiven en wijn. Het is naast wijnsteenzuur het belangrijkste organische zuur in druiven en wijn.
Appellation
Letterlijk: benaming. Onderdeel van een wijnkwalificatiesysteem dat vooral in Europese wijnlanden gehanteerd wordt
AOC
Afkorting van Appellation d’Origine Contrôlée. Vaak ook kortweg Appellation Contrôlée genoemd en sinds 2008 volgens Europese wetgeving Appellation d’Origine Protégée (AOP
Alte Reben
Duitse term voor oude wijnstokken. Er is niet wettelijk vastgelegd wanneer een wijnstok oud is
Agriculture raisonnée
Milieuvriendelijke wijnbouwmethode waarbij chemische bestrijdingsmiddelen alleen gebruikt worden als het echt niet anders kan. Ook lutte raisonnée genoemd.
Afdronk
De smaak en het aroma die in de mond achterblijven nadat de wijn is doorgeslikt of uitgespuugd.