• de lekkerste wijnen geselecteerd door Wietze
  • bekend van De Grote Tuinverbouwing
  • iedere zaterdag om 17:00 op SBS6

wijnbegrippen

Navigeer eenvoudig door de pagina met het onderstaande menu:


A

Azijnzuur

Een zuur dat voor een belangrijk deel de geur en smaak van azijn bepaalt. In wijn kan dit zuur onder andere tijdens de vergisting gevormd worden door bepaalde bacteriën en gisten en de wijn een zure


AVA

Afkorting van American Viticultural Area. Soort Amerikaanse appellation – een afgebakend wijnbouwgebied – gebaseerd op geografie


Auslese

Categorie in het Duitse wijnclassificatiesysteem waarmee de zoetheid van een wijn aangegeven wordt. De druiven voor een Auslese worden pas geoogst als ze een bepaalde (vereiste) hoeveelheid suiker ontwikkeld hebben.


Assemblage

Franse term voor blend: een wijn die een mengsel is van twee of meer druivenrassen.


Aroma van herkomst

De plek waar de druiven groeien kan ook bijdragen aan de vorming van bepaalde aroma’s. Beroemd is de geur van garrigue (wilde kruiden) in wijnen uit de Languedoc


Aroma van de rijping

Terwijl de wijn in een houten vat rijpt


Aroma van de gisting

Het vergistingsproces voegt aroma’s toe aan de wijn. Tijdens de gisting worden nieuwe aromastoffen gevormd of worden aromastoffen die al in de druif aanwezig waren geactiveerd. Ananas en appel zijn voorbeelden van geuren die als gevolg van het vergistingsproces ontstaan. Botergeur komt van de malolactische omzetting.


Aroma van de druif

Druivenrassen hebben hun eigen


Aroma

Een geur van een wijn. Geuren in wijn kunnen op verschillende manieren ontstaan.


Appelzuur

Appelzuur komt van nature voor in druiven en wijn. Het is naast wijnsteenzuur het belangrijkste organische zuur in druiven en wijn.


Appellation

Letterlijk: benaming. Onderdeel van een wijnkwalificatiesysteem dat vooral in Europese wijnlanden gehanteerd wordt


AOC

Afkorting van Appellation d’Origine Contrôlée. Vaak ook kortweg Appellation Contrôlée genoemd en sinds 2008 volgens Europese wetgeving Appellation d’Origine Protégée (AOP


Alte Reben

Duitse term voor oude wijnstokken. Er is niet wettelijk vastgelegd wanneer een wijnstok oud is


Alcoholgehalte

Aanduiding van de hoeveelheid alcohol die wijn bevat


Alcohol

Een heldere


Agriculture raisonnée

Milieuvriendelijke wijnbouwmethode waarbij chemische bestrijdingsmiddelen alleen gebruikt worden als het echt niet anders kan. Ook lutte raisonnée genoemd.


Afdronk

De smaak en het aroma die in de mond achterblijven nadat de wijn is doorgeslikt of uitgespuugd.